Säljpodden.se

Säljjobb

Hem > Säljjobb

Sälj - Jobb med försäljning

Att ha ett jobb som säljare är ett dynamiskt och spännande yrkesområde. Det är en roll där man ständigt utmanas, möter nya människor och ständigt strävar efter att uppnå försäljningsmål. Men att hitta rätt säljjobb kan vara en utmaning i sig. Läs mer om hur det är att jobba som säljare och mer om vad yrket innebär.

Att jobba som säljare

Att jobba som säljare innebär att man arbetar med att sälja produkter eller tjänster till kunder. Det kan handla om allt från att sälja kläder i en butik till att sälja försäkringar eller IT-lösningar på en företagsavdelning. En säljare har som mål att övertyga kunden om att deras produkt eller tjänst är den bästa och att det är värt att köpa den.

Exempel på vanliga arbetsuppgifter

1. Prospektering och uppsökande försäljning

2. Bearbeta befintliga kunder och bygga långsiktiga relationer

3. Planera och genomföra säljmöten och presentationer

4. Förhandla och avsluta försäljningar

5. Följa upp och administrera försäljningar

Exempel på vanliga branscher

1. Försäkringsbranschen

2. Reklam- och marknadsföringsbranschen

3. IT- och teknikbranschen

4. Fastighetsbranschen

5. Livsmedels- och dryckesbranschen

Passar dig som är...

1. Kommunikativ – du behöver kunna kommunicera på ett tydligt och övertygande sätt för att övertyga kunder om din produkt eller tjänst.

2. Entusiastisk – du behöver vara passionerad och entusiastisk för att motivera och inspirera dina kunder.

3. Resultatorienterad – du behöver ha förmågan att sätta upp tydliga mål och arbeta hårt för att uppnå dem.

4. Flexibel – du behöver vara anpassningsbar och kunna hantera förändringar och utmaningar.

5. Självgående – du behöver kunna ta egna initiativ och arbeta självständigt för att nå dina mål.

Hitta lediga säljjobb

Letar du efter ditt drömjobb som säljare? Då behöver du se till att hitta rätt jobb som passar dina behov och färdigheter. Hos Säljjobb.nu kan du hitta lediga säljjobb i hela Sverige, oavsett om du letar efter ett deltids- eller heltidsjobb. Du kan också filtrera dina sökresultat efter bransch, arbetsgivare och geografisk plats för att hitta de jobb som passar dig bäst.

Vad tjänar en säljare?

Som säljare tjänar du mellan 39-50 000 kronor per månad. Det finns dock flera faktorer som påverkar lönen för en säljare, bland annat bransch, befattning och arbetsgivare. Vissa företag kan erbjuda högre lön och förmåner för att locka till sig erfarna säljare medan andra kan ha ett mer standardiserat lönepaket för alla säljare.

Hos Säljarnas kan du ta del av lönestatistik för säljare i Sverige. Statistiken baseras på en undersökning bland medlemmarna i organisationen och visar medianlönen för olika befattningar och branscher.

Bli säljare - så går du tillväga

Om du vill bli säljare finns det flera olika vägar att gå. Ett vanligt sätt är att börja som säljassistans eller säljare på en arbetsplats där du kan få utvecklas och lära dig mer om försäljning. En annan väg är att söka efter trainee-program hos olika företag, där du kan få utbildning och stöd under din första tid som säljare.

Det finns också specifika utbildningar inom försäljning och marknadsföring som kan vara till nytta. Exempel på sådana utbildningar är sälj- och marknadskurser på universitet eller yrkeshögskolor, eller certifieringar som säljare. Även om det inte är nödvändigt med en utbildning för att bli säljare, kan det vara en fördel att ha kunskaper inom försäljningsteknik och marknadsföring.

För att hitta en passande utbildning kan du söka på olika utbildningsinstituts hemsidor eller på utbildningsportaler som Studera.nu eller YHguiden.se.