1. Prospektering och uppsökande försäljning
2. Bearbeta befintliga kunder och bygga långsiktiga relationer
3. Planera och genomföra säljmöten och presentationer
4. Förhandla och avsluta försäljningar
5. Följa upp och administrera försäljningar
1. Försäkringsbranschen
2. Reklam- och marknadsföringsbranschen
3. IT- och teknikbranschen
4. Fastighetsbranschen
5. Livsmedels- och dryckesbranschen
1. Kommunikativ – du behöver kunna kommunicera på ett tydligt och övertygande sätt för att övertyga kunder om din produkt eller tjänst.
2. Entusiastisk – du behöver vara passionerad och entusiastisk för att motivera och inspirera dina kunder.
3. Resultatorienterad – du behöver ha förmågan att sätta upp tydliga mål och arbeta hårt för att uppnå dem.
4. Flexibel – du behöver vara anpassningsbar och kunna hantera förändringar och utmaningar.
5. Självgående – du behöver kunna ta egna initiativ och arbeta självständigt för att nå dina mål.
Letar du efter ditt drömjobb som säljare? Då behöver du se till att hitta rätt jobb som passar dina behov och färdigheter. Hos Säljjobb.nu kan du hitta lediga säljjobb i hela Sverige, oavsett om du letar efter ett deltids- eller heltidsjobb. Du kan också filtrera dina sökresultat efter bransch, arbetsgivare och geografisk plats för att hitta de jobb som passar dig bäst.
Som säljare tjänar du mellan 39-50 000 kronor per månad. Det finns dock flera faktorer som påverkar lönen för en säljare, bland annat bransch, befattning och arbetsgivare. Vissa företag kan erbjuda högre lön och förmåner för att locka till sig erfarna säljare medan andra kan ha ett mer standardiserat lönepaket för alla säljare.
Hos Säljarnas kan du ta del av lönestatistik för säljare i Sverige. Statistiken baseras på en undersökning bland medlemmarna i organisationen och visar medianlönen för olika befattningar och branscher.
Om du vill bli säljare finns det flera olika vägar att gå. Ett vanligt sätt är att börja som säljassistans eller säljare på en arbetsplats där du kan få utvecklas och lära dig mer om försäljning. En annan väg är att söka efter trainee-program hos olika företag, där du kan få utbildning och stöd under din första tid som säljare.
Det finns också specifika utbildningar inom försäljning och marknadsföring som kan vara till nytta. Exempel på sådana utbildningar är sälj- och marknadskurser på universitet eller yrkeshögskolor, eller certifieringar som säljare. Även om det inte är nödvändigt med en utbildning för att bli säljare, kan det vara en fördel att ha kunskaper inom försäljningsteknik och marknadsföring.
För att hitta en passande utbildning kan du söka på olika utbildningsinstituts hemsidor eller på utbildningsportaler som Studera.nu eller YHguiden.se.