Glöm win-win i förhandling, tänk happy-happy – Lars-Johan Åge

Tänker du happy-happy, istället för win-win när du förhandlar? Förmodligen har du fått lära dig att båda parter ska känna win-win, när förhandlingen är klar. Men tänk om inte det stämmer? En av världens främsta forskare på förhandling, Lars-Johan Åge, vänder i detta avsnitt upp och ner på hela win-win tanken. I sin bok “Happy-Happy – fem steg för att komma överens med vem som helst”, så förklarar han hur de bästa förhandlarna i världen gör. Och det är inte att tänka win-win…

 

Happy-Happy är Förhandlingsforskarens Lars-Johan Åges resultat av framgångsrik förhandling
Lars-Johan Åge – Förhandlingsforskare

***************

Säljpodden görs i samarbete med Salesforce. Lyssna till en av Salesforces kunder, Emil Jungåker, VD på Framtiden AB, berätta om hur Salesforce hjälpt dem. Gå gärna in på: https://www.salesforce.com/se och läs mer om vad Salesforce kan göra för ditt företag.

***************

Han har följt med såväl FBI som Svenska Insatsstyrkan och studerat hur de förhandlar i gisslansituationer och trängda lägen. Han har följt diplomater och affärsmän för att förstå hur de förhandlar i stora kriser och affärer. Det han upptäckt är att de bästa inte alls tänker win-win när de förhandlar. Konsekvensen av deras förhandling blir happy-happy. I det här avsnittet kommer du att få en helt annorlunda metod för hur du ska göra, nästa gång som du hamnar i ett förhandlingsläge.

 

Det är många som skrivit om förhandling och många kallar sig förhandlingsexperter. Det verkar dock som om Lars-Johan Åge tänker lite annorlunda. Han forskar på riktigt istället och följer med folk ut i fält för att studera hur de gör. Med en doktorsexamen från Handelshögskolan i Stockholm i bagaget, så visar hans forskningsresultat om förhandling något annat, än det du hittar om du snabbt googlar förhandlingstekniker.

 

Med boken “Happy-Happy – fem steg för att komma överens med vem som helst”, så vänder han upp och ner på begreppet förhandling. Vi går igenom alla steg i detta avsnitt och han förklarar med många exempel hur happy-happy metoden skiljer sig mot win-win.

 

Lars-Johan Åge berättar att oavsett om det är en diskussion hemma vid köksbordet, en affärsförhandling eller ett gisslandrama, så är hemligheten för att få till en lyckad lösning densamma. Via sin forskning har han omformulerat det vi känner till om förhandling och tagit ett nytt grepp på vad en framgångsrik förhandling är.

 

Köp boken här

 

Läs mer om Lars-Johan Åge här

 

/Mattias

 

P.S. Prenumerera på Säljpodden i iTunesSpotify eller på Säljpodden.se. Gå också gärna med i Säljpoddens grupper på Facebook, Instagram och Linkedin. Tack! D.S

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: