Årets pionjär räddar liv med kaffe – Rebu Burubwa

Han insåg att han kunde göra skillnad för tusentals människor, genom att importera kaffebönor. De kaffebönder som tidigare riskerade livet när det smugglade ut sina kaffebönor från Kongo, kan nu med Rebu’s hjälp exportera sina kaffebönor till Sverige genom ett odlarkollektiv. Livsvillkoren för kaffebönderna har med exporten av kaffebönorna förbättrats kraftigt och en hållbar utveckling har möjliggjorts. Detta genom gemenskapen som Rebu Burubwa skapat med Rutasoka Coffee och nu har han blivit utsedd till Årets pionjär i Väst.

Rebu Burubwa Rutasoka Coffee
Rebu Burubwa – Rutasoka Coffee

Uppväxten i Kongo var till en början bra, men efter att mineralkonflikten blossade upp för över 20 år sedan har ett krig rasat. Under kriget var Rebu och hans familj med om flera hemskheter. Efter att ha tvingats bevittna soldaternas kraftiga misshandel av hans mamma, så behövde de fly. Med hjälp av grannar kunde de gömma sig och sedan ta sig till ett flyktingläger och lyckades sedan komma till Sverige.

I Sverige började han jobba inom försäljning och har med tiden omformat sin syn på försäljning, mot hur det var på de första jobben. Hans idéer om vad det innebär att skapa värde i en affär, har gjort stor skillnad i att skapa försäljning.

Efter en tid så bestämde han sig sedan för att försöka hjälpa de människor som var kvar i hembygden. Ett av problemen som existerade var att spädbarnsdödligheten var hög och att kvinnor avled i samband med graviditeter och förlossningar. Han byggde därför med hjälp av sin farbror upp en klinik för kvinnor och barn, Rutasoka Clinic. Detta gjorde att kvinnorna inte behövde gå över gränsen till Burundi för att få hjälp i samband med förlossningar. Kliniken blev ett första steg till förbättrade livsvillkor i regionen.

Han fick sedan höra att Kongo hade en väldigt hög kvalitet på sina kaffebönor. Problemet var att bönderna som odlade inte kunde exportera bönorna, utan var tvungna att smuggla ut dem till andra länder. Ofta med livet som insats och stora risker att inte få betalt. Då förstod han vad han kunde göra mer. Efter möten med bland annat Kongos jordbruksminister, så skapades ett kaffeodlarkollektiv i regionen. Ett kollektiv som får bra betalt direkt och som med Kongolesiska statens upprättande av säkra exportvägar, kan transportera kaffebönorna från Kongo. Därifrån åker det via båtar till Europa och Sverige.

Rebu berättar hur de rostar bönorna i Göteborg och hur återförsäljare i detaljhandeln tagit emot kongolesiskt kaffe med stor entusiasm. Han berättar om hur säljsamtalen går till i mötet med inköpare och vad de köper in på för argument. Du få flera bra saker att ta med dig i din egen reflektion över införsäljning av produkter. I Rutasoka Coffee’s fall, så handlar det bland annat om att göra stor skillnad för människor och en hjälp till självhjälp i region där kaffet odlas. För det arbetet har han nu blivit både prisad och hyllad.

/Mattias

P.S. Glöm inte att prenumerera på Säljpodden i iTunes eller på Spotify och gå gärna med i Säljpoddens grupper på Facebook, Instagram och Linkedin. D.S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: